Amazon – engelska språkets högborg

Internetjätten Amazon har tagit fram en egen läsplatta, som kallas Kindl. Det är inte en surfplatta alltså, utan en lite mindre platta som är helt inriktad på att man ska läsa böcker på den. Tekniken är anpassad utifrån att det ska kännas som och fungera för bokläsning, till exempel med ett enkelt bläddrande av sidor. Skärmens ljus är mindre skarpt, för att det ska bli lugnare för ögonen och lättare att sitta och läsa länge. Precis som man skulle kunna göra med en bok.

Bra betyg

Kindl-läsplattan har hamnat högt i många jämförande rankningar, ända sen den började tillverkas, och får för det mesta bra betyg. Den senaste versionen får beröm för att texten är skarpare än på många motsvarande plattor, och för att det finns små lampor som lyser upp skärmen när man läser i mörker, vilket alla inte har. En ny funktion som också uppskattas är att plattan räknar ut hur lång tid det förväntas ta innan man läst klart kapitlet man håller på med.

Kindl-böcker

Till plattan säljer Amazon e-böcker som är i ett särskilt Kindl-format. Man har dessutom börjat med prenumerationer så man kan ladda ner hur många böcker som helst under en viss period, till ett bestämt pris, istället för att betala för varje bok.

När man köpt en bok på amazon kan man ladda ner den direkt till sin läsplatta. Det är också möjligt att ladda ner den till datorn och sen koppla in läsplattan och överföra den, om det känns smidigare.

En nackdel med Kindl om man använder den i Sverige är att den inte accepterar de format som är vanligast här, både vid försäljning och om man lånar från bibliotek. Däremot kan man använda en app som konverterar filerna till Kindl-format, så det är ett problem som går att lösa.

Alternativ till Kindl-plattan

Vill man läsa Kindl-böcker utan att skaffa just en sån läsplatta så finns det en app som fungerar på telefoner med iOS, Android, och datorer som är både Mac och PC. Då går det bra att ladda ner och läsa i det format som Kindl erbjuder. Kanske bör nämnas att det är en app som inte fungerar på konkurrenternas läsplattor, så om man vill läsa en Kindl-bok just på en läsplatta så måste man skaffa en av det märket. Kan man tänka sig att läsa dem på datorn, i mobilen eller på surfplattan så går det bra utan att skaffa plattan.