Ljudböckerna – till tvättstugan, disken eller bussen

Tack vare att de flesta av oss idag har en mobiltelefon har ljudboksmarknaden fullkomligt exploderat de senaste åren. Passa på att lyssna på en spännande, sorglig eller rolig bok nästa gång som du till exempel promenerar, hänger tvätt, åker buss eller bara tar det lugnt. 

Ljudbokens historia

En ljudbok kan egentligen vara flera olika typer av strömmande media så som mp3-filer, direkt strömmande från exempelvis bibliotek eller Spotify, CD-skivor och kassetband. Det har länge funnits talböcker att låna på biblioteken. Skillnaden mellan ljud- och talbok är ljudboken är en kommersiell produkt som ska sälja precis som vilken bok som helst. Vi har en mer flexibel livsstil idag än jämförelsevis bara för 20 år sedan. De flesta av oss är alltid på språng med våra mobiltelefoner. Det har bidragit till ljudbokens växande popularitet. Att detta sätt att ”läsa” böcker är uppskattat märks även i att ljudboken år 2006 blev utsedd till årets julklapp. Dessutom har Irisgruppen som är en förening för funktionsnedsatta, sedan år 2008 delat ut ett pris med syfte att främja utgivningen och utvecklingen av ljudböcker.

Ljudböckerna - till tvättstugan, disken eller bussen

Prova på att lyssna

Det finns flera olika företag som erbjuder dig att prenumerera på ljudböcker. Hos några av dessa ges möjlighet att provlyssna gratis under en begränsad period. En sådan tjänst tillhandahåller Nextory.se som har tusentals olika titlar att välja på. Nextory har även e-böcker för dig som vill läsa din bok på vanligt sätt men via dator, mobil eller surfplatta. Provperioden hos Nextory är 14 dagar. Om du vill fortsätta att läsa och lyssna på böcker efter den tiden betalar du en prenumerationsavgift varje månad. De har olika paket som de kallar för bas, standard och premium. I basversionen får du lyssna och läsa obegränsat med e-böcker och ljudböcker på din mobil eller surfplatta men du har inte tillgång till de senaste nyheterna eller till affärslitteratur. Tjänsten är lämplig för såväl Ipohnes, Ipads som för Androidanvändare. En annan populär ljusboksstjänst är Storytel som också de erbjuder gratislyssning i 14 dagar. Om du vill öva upp dina engelskakunskaper finns det mängder med titlar att tillgå i deras databas. Alla dina tidigare böcker sparas i din lyssningshistorik. På så sätt kan du leta upp den där boken som var så bra och kanske hitta fler av samma författare eller i samma genre. 

Bra presenttips

Att läsa främjar vårt ordförråd och barn som får höra sagor lär sig fantisera samt bygger upp en förståelse för språket. Oavsett ålder är ett presentkort på ett ljudboksabonnemang en jättefin gåva som brukar bli uppskattad. Hos exempelvis Storytel kan du köpa ett presentkort som löper från en till tolv månader. Om du vill ge några boktips i samband med att du överlämnar din gåva till mottagaren kan du ta en titt på ljudbokstjänsternas sidor. Leta efter kategorin boktips, där finner du alltfrån biografier, nyheter och barnböcker till deckare.