Svep-projekt.se https://www.svep-projekt.se Fri, 06 Oct 2023 14:32:53 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.1 Spelguider som ljudböcker https://www.svep-projekt.se/spelguider-som-ljudbocker/ Fri, 08 Feb 2019 08:45:26 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=62 Läsa böcker? Ibland har du kanske varken tid eller lust. Samtidigt vill du kanske lära dig något nytt, till exempel ett nytt språk eller hur du programmerar? Eller kanske förkovra dig i reseguider och spelguider. Oavsett vad du är intresserad av kommer du bli förvånad över hur mycket böcker, guider, språkkurser och annan information som går att få i form av en ljudbok. Ett koncept där du slipper läsa och endast behöver lyssna för att absorbera kunskapen.

E-böcker och ljudböcker

En E-bok är den digitala utgåvan av utgivna pappersböcker. Det innebär att du kan läsa den när du är på språng, via mobilen, datorn eller surfplattan. Ljudböcker är vad det låter som, en ljudfil som du laddar ner på valfri enhet. Ljudböcker har funnits sedan början på 1950-talet, men då i formen av rullband som spelade upp på en stor rullbandspelare. Utvecklingen av kassettbandet under 1960-talet var en revolution eftersom det nu blev allt behändigare att lyssna.

Senare blev det aktuellt med CD-skivor och portabla CD-spelare vilket inte var det smidigaste alla gånger. I dagens läge med teknikens framgångar kan du få tillgång till ett gigantiskt utbud av E-böcker genom endast några få enkla klick på din mobiltelefon. Varför inte ladda ner spelguider i digitala format? Ett utmärkt komplement till din spelupplevelse! På exempelvis https://www.sanningenomcasinon.se/ får du tips på spel, som du sedan kan våga dig på med hjälp av en spelguide i ljudboksformat.

Fördelar med E-böcker och ljudböcker

Fördelen med E-böcker och ljudböcker är att du har tillgång till ett gigantiskt sortiment, var du än befinner dig. Laddar du exempelvis ner en spelguide till valfri enhet kan du bli pokerproffs på en dag! Det finns en rad olika tjänster man kan använda som har erbjudanden för nya kunder, exempelvis att få ta del av tjänsten gratis under en period. Stora på marknaden är Storytel och Nextory. Du kan också låna E-böcker på ditt närmaste bibliotek.

]]>
Akademiska texter och myndighetsdokument https://www.svep-projekt.se/akademiska-texter-och-myndighetsdokument/ Thu, 27 Jul 2017 11:02:58 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=37 Man skulle kunna tro att offentlighetsprincipen är ett modernt påfund för Sverige. Detta synsätt på medborgerliga rättigheter daterar sig dock till 1766 års grundlag och har alltsedan dess gett vanligt folk möjlighet till insyn hos myndigheter. Lagen innebär att alla och en var har rätt att ta del av en diarieförd handling som inte är sekretessbelagd. Principen gäller även kommunala och statliga bolag. Bestämmelsen ingår i tryckfrihetsförordningen där enligt dom offentligheten går före upphovsrätten i dessa fall. Liknande lagstiftning gäller i Skandinavien och Finland samt en hel del andra öppna länder. Samma öppenhet råder hos svenska högskolor beträffande dess arbeten som uppsatser och forskning.  

Akademiska texter och myndighetsdokument

Studera studenter

Exempelvis kan man ta del av uppsatser som författats av studenter men inte för kopiering eller avskrift. Vill man citera en skrift i en egen så gäller regeln om att hänvisa till källan. Det skall tydligt framgå att det är ett citat och vem som skrivit det skall anges. En litterär uppsats kan handla om dikter och då kan det vara lämpligt att i texten ge exempel på diktarens verk: ”Ja visst gör det ont när knoppar brister”, är en strof i en dikt av Karin Boye från år 1935. Eller så skrivs författare och utgivningsår inom parentes vad gäller löpande text. Samma sak gäller forskningspublikationer och liknande. Om ett citat är 40 ord eller längre skall det anges i ett separat stycke utan citattecken där man som rubrik skriver: Herr X (år 19XX) skriver: , följt av texten i exakta ordalag. Den får inte förenklas eller omskrivas. Behövs förklaringar eller synpunkter får detta anges på annat sätt.  

Var? – här:

Exempel på webbplatser där man finner uppsatser, forkningsrapporter och avhandlingar är:

DIVA Digitala Vetenskapliga Arkivet

Uppsatser.se

Uppsök

Dissertations and Theses (ProQuest)

OAlster

Man kaan även söka på i dagstidningar publicerade artiklar:

Artikesök där svenska dagstidningar, tidskrifter och årsböcker från 1979 och senare finns

Mediearkivet (Retriever Research)

Library PressDisplay

Men det gäller inte alla handlingar, man kan även söka på respektive högskolas egen sida eller på biblioteken.

 

]]>
”Public Domain” – klassiker är ofta gratis https://www.svep-projekt.se/public-domain-klassiker-ar-ofta-gratis/ Thu, 27 Jul 2017 10:59:46 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=32 Upphovsrätten gäller i 70 år efter författarens död vad litteratur beträffar,. det betyder för närvarande att verk av författare som avlidit 1947 eller tidigare är fria för publicering. Men för den som vill botanisera eller forska i äldre litteratur och handlingar finns många intressanta objekt av mycket äldre datum. Dagens elektroniska teknik har inspirerat många privata och organisationers intresse för att göra äldre verk tillgängliga för allmänheten. Minst ett dussintal och ännu fler sajter erbjuder litteratur som är befriade från upphovsrätt.  Det bästa är att alla är gratis och de flesta drivs helt ideellt eller av studenter.

Fria litterära verk finns på olika platser via internet

"Public Domain" - klassiker är ofta gratisLitteraturbanken har klassiska svenska verk som e-bok eller i formatet PDF

På laddaner.nu har förlaget Idg en samling av svenska och utländska e-böcker

Hos Dramawebben kan man läsa drygt 500 olika teaterstycken och pjäser

Project Gutenberg håller en samling av äldre engelsk litteratur. Över 40 000 böcker finns för nedladdning

Open library med en miljon böcker att ladda ned

epubBooks har cirka 600 titlar på engelska

Manybooks.net ger tillgång till en många e-böcker på flera olika språk

På bookboon.com hitta man fack- och kurslitteratur. Mer än 1 000 böcker på engelska

Genom poddpoesi.nu kan man lyssna på modern svensk poesi

Engelska LibriVox erbjuder alla upphovsrättsfria böcker för att läsa in och publicera

Audiobooks.org har ett eget arkiv med ljudböcker samt länkar till andra sidor 

Projekt Runeberg

Namnet anspelar på den amerikanska förebilden Project Gutenberg i kombination med den finländske nationalskalden Johan Ludvig Runeberg (Fänrik Ståls sägner). Det är en ideellt drivet arbete med att digitalisera nordisk litteratur av äldre datum. Den sjösattes 1992 av Lars Aronsson och Linköpings Universitet och drivs av Lysator som är en studentförening. Författare vars verk har bearbetats är bland andra August Strindberg, Carl Michael Bellman, Selma Lagerlöf och Viktor Rydberg. Dessutom verk som Nordisk Familjebok och 1917 års svenska bibelöversättning, och månadstidskriften Ord och Bild som började utkomma 1892 samt Teknisk Tidskrift. Plus ett hundratal ordböcker.

 

]]>
Ljudböckerna – till tvättstugan, disken eller bussen https://www.svep-projekt.se/ljudbockerna-till-tvattstugan-disken-eller-bussen/ Thu, 27 Jul 2017 10:55:24 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=26 Tack vare att de flesta av oss idag har en mobiltelefon har ljudboksmarknaden fullkomligt exploderat de senaste åren. Passa på att lyssna på en spännande, sorglig eller rolig bok nästa gång som du till exempel promenerar, hänger tvätt, åker buss eller bara tar det lugnt. 

Ljudbokens historia

En ljudbok kan egentligen vara flera olika typer av strömmande media så som mp3-filer, direkt strömmande från exempelvis bibliotek eller Spotify, CD-skivor och kassetband. Det har länge funnits talböcker att låna på biblioteken. Skillnaden mellan ljud- och talbok är ljudboken är en kommersiell produkt som ska sälja precis som vilken bok som helst. Vi har en mer flexibel livsstil idag än jämförelsevis bara för 20 år sedan. De flesta av oss är alltid på språng med våra mobiltelefoner. Det har bidragit till ljudbokens växande popularitet. Att detta sätt att ”läsa” böcker är uppskattat märks även i att ljudboken år 2006 blev utsedd till årets julklapp. Dessutom har Irisgruppen som är en förening för funktionsnedsatta, sedan år 2008 delat ut ett pris med syfte att främja utgivningen och utvecklingen av ljudböcker.

Ljudböckerna - till tvättstugan, disken eller bussen

Prova på att lyssna

Det finns flera olika företag som erbjuder dig att prenumerera på ljudböcker. Hos några av dessa ges möjlighet att provlyssna gratis under en begränsad period. En sådan tjänst tillhandahåller Nextory.se som har tusentals olika titlar att välja på. Nextory har även e-böcker för dig som vill läsa din bok på vanligt sätt men via dator, mobil eller surfplatta. Provperioden hos Nextory är 14 dagar. Om du vill fortsätta att läsa och lyssna på böcker efter den tiden betalar du en prenumerationsavgift varje månad. De har olika paket som de kallar för bas, standard och premium. I basversionen får du lyssna och läsa obegränsat med e-böcker och ljudböcker på din mobil eller surfplatta men du har inte tillgång till de senaste nyheterna eller till affärslitteratur. Tjänsten är lämplig för såväl Ipohnes, Ipads som för Androidanvändare. En annan populär ljusboksstjänst är Storytel som också de erbjuder gratislyssning i 14 dagar. Om du vill öva upp dina engelskakunskaper finns det mängder med titlar att tillgå i deras databas. Alla dina tidigare böcker sparas i din lyssningshistorik. På så sätt kan du leta upp den där boken som var så bra och kanske hitta fler av samma författare eller i samma genre. 

Bra presenttips

Att läsa främjar vårt ordförråd och barn som får höra sagor lär sig fantisera samt bygger upp en förståelse för språket. Oavsett ålder är ett presentkort på ett ljudboksabonnemang en jättefin gåva som brukar bli uppskattad. Hos exempelvis Storytel kan du köpa ett presentkort som löper från en till tolv månader. Om du vill ge några boktips i samband med att du överlämnar din gåva till mottagaren kan du ta en titt på ljudbokstjänsternas sidor. Leta efter kategorin boktips, där finner du alltfrån biografier, nyheter och barnböcker till deckare. 

 

]]>
Amazon – engelska språkets högborg https://www.svep-projekt.se/amazon-engelska-sprakets-hogborg/ Thu, 27 Jul 2017 10:52:13 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=21 Internetjätten Amazon har tagit fram en egen läsplatta, som kallas Kindl. Det är inte en surfplatta alltså, utan en lite mindre platta som är helt inriktad på att man ska läsa böcker på den. Tekniken är anpassad utifrån att det ska kännas som och fungera för bokläsning, till exempel med ett enkelt bläddrande av sidor. Skärmens ljus är mindre skarpt, för att det ska bli lugnare för ögonen och lättare att sitta och läsa länge. Precis som man skulle kunna göra med en bok.

Bra betyg

Kindl-läsplattan har hamnat högt i många jämförande rankningar, ända sen den började tillverkas, och får för det mesta bra betyg. Den senaste versionen får beröm för att texten är skarpare än på många motsvarande plattor, och för att det finns små lampor som lyser upp skärmen när man läser i mörker, vilket alla inte har. En ny funktion som också uppskattas är att plattan räknar ut hur lång tid det förväntas ta innan man läst klart kapitlet man håller på med.

Kindl-böcker

Till plattan säljer Amazon e-böcker som är i ett särskilt Kindl-format. Man har dessutom börjat med prenumerationer så man kan ladda ner hur många böcker som helst under en viss period, till ett bestämt pris, istället för att betala för varje bok.

När man köpt en bok på amazon kan man ladda ner den direkt till sin läsplatta. Det är också möjligt att ladda ner den till datorn och sen koppla in läsplattan och överföra den, om det känns smidigare.

En nackdel med Kindl om man använder den i Sverige är att den inte accepterar de format som är vanligast här, både vid försäljning och om man lånar från bibliotek. Däremot kan man använda en app som konverterar filerna till Kindl-format, så det är ett problem som går att lösa.

Alternativ till Kindl-plattan

Vill man läsa Kindl-böcker utan att skaffa just en sån läsplatta så finns det en app som fungerar på telefoner med iOS, Android, och datorer som är både Mac och PC. Då går det bra att ladda ner och läsa i det format som Kindl erbjuder. Kanske bör nämnas att det är en app som inte fungerar på konkurrenternas läsplattor, så om man vill läsa en Kindl-bok just på en läsplatta så måste man skaffa en av det märket. Kan man tänka sig att läsa dem på datorn, i mobilen eller på surfplattan så går det bra utan att skaffa plattan.

 

]]>
Biblioteken och e-böcker https://www.svep-projekt.se/biblioteken-och-e-bocker/ Thu, 27 Jul 2017 10:11:17 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=16 Svenska bibliotek har under de senare tio åren fått en allt större omsättning av e- och ljudböcker. Större städers bibliotek har egen utlåning men många områden går ihop om denna och även utlåning av pappersböcker för att underlätta för låntagarna. Exempel är Götabiblioteken för Östergötlands olika bibliotek och Västra Götaland har också en ihopsamlad sida. Lånekort kan alla få, det registreras med personnumret men i de flesta fall räcker det med giltig legitimation för att få låna. Många populära böcker i de tre genrer som kan lånas fysiskt, pappersbok, e-bok och ljudbok på CD är flitigt lånade och då kan man reservera. Man hamnar i ett kösystem och när det är din tur underrättas du via SMS. Med systemet kan man hämta på ett bibliotek i närheten även om den fysiskt finns någon annan stans. Lättare är det då med elektroniken som laddas ner direkt till telefon eller läsplatta. Ljudböcker streamas så för dem måste man vara online men e-boken kan läsas offline.

Biblioteken och e-böcker

Köpa, hyra eller låna, det är frågan

 Under början av detta decennium gick diskussionens vågor höga. Bokförlagen ville inte tillhandahålla elektroniska böcker i samma omfattning till biblioteken. Man förfasade sig över att läsarna hellre lånade gratis än att köpa, en e-bok kostade då mellan 150 till 250 kronor. Biblioteken betalade ett högre pris än så men det räckte inte för förlagen. Då skall man ta med i beräkningen att förlag som Storytel startade redan år 2005. Genom dem kan man prenumerera månadsvis och läsa eller lyssna så mycket man hinner. Men med tiden lade sig det tjafset, fler bokförlag hakade på idén med prenumeration. Så nu kan man välja fritt, låna på bibliotek eller betala avgift per månad hos Storytel, BookBeat med flera. Det verkar dock som tillgängligheten för streamade eller e-böcker via internet är sämre hos biblioteken än de fysiska böckerna på CD eller MP3.

E-böcker är framtiden

 Man tror att för att öka barnens läslust måste det digitala biblioteket utökas och mer fokus sättas på att barnen skall läsa via läsplatta. Redan idag hanterar de flesta barn från koltåldern surfplattor. Men läskunnigheten sjunker. Man menar att det inte finns någon snabb lösning på problemet, skolan måste skapa mer resurser för läsning och föräldrar måste vara mer aktiva för att få barnen att läsa. Och där spelar bibliotekens utlåning en stor roll. Bibliotekens roll för det digitala utbudet diskuterades livligt på förra årets bokmässa. Det fastslås att e-bokens framtid är stor och ljus och att det kommer att hända mycket i utvecklingen närmaste tiden.

 

]]>
E-böckerna och deras bakgrund https://www.svep-projekt.se/e-bockerna-och-deras-bakgrund/ Thu, 27 Jul 2017 10:05:17 +0000 https://www.svep-projekt.se/?p=11 Den första idén om att kunna läsa böcker på en skärm daterar sig till 1930 (!). Engelsmannen Bob Brown kläckte idén efter att ha sett den första filmen med ljud som på den tiden kallades ”talkie”. Han skrev ner sina visioner i en bok där han vurmade för tanken om en maskin för att kunna läsa tryckt text. Man skulle kunna tänka sig att ljudboken då kom till men den tanken hade han inte. Istället skulle det dröja till 1971 innan digitala böcker och talböcker för blinda fanns tillgängligt i Sverige. Därefter blev dessa och språkkurser mer vanliga på kassett. Världens första egentliga e-bok anses Index Thomisticus vara, utarbetad av Thomas Aquinas vilket påbörjades 1949 men avslutaades inte förrän på 70-talet. År 1992 skapade Sony den första e-boksläsaren, endast för detta ändamål, Data Discman. Med den kunde man läsa elektroniska böcker som lagrats på CD.

Talande utveckling

 Efter att e-boken gjort sitt stora inträde på marknaden kom flera olika program i formen e-boksläsare. Adobe med PDF-format kom 1993 men det skulle dröja in på 2000-talet innan biblioteken erbjöd utlåning av e-böcker. I början fanns ett stort motstånd till den elektroniska tekniken bland förlag och författare. De var oroliga för att texten skulle bli lätt att kopiera. Även av den anledningen var e-böcker i början mycket dyrare än tryckta. Dessutom menades att en e-bok kunde läsas av många fler än en pappersbok (?), hur man nu kom till den slutsatsen är dolt i dunkel. Men det kunde de sluta att bekymra sig för, e- och ljudböcker är rigoröst skyddade i dagens format. Från bibliotek kan man låna e-böcker under en viss tid, sedan går de inte att läsa längre fastän det verkar som de finns kvar i telefonens bibliotek. Ljudböcker streamas men hos företag som Storytel, Bookbeat mfl. kan man även ladda ner dem. detta för att kunna lyssna/läsa offline om uppkoppling inte finns ute vid stugan på semestern, eller i utlandet. Ljudböckers kvalité har förbättras från de första stapplande försöken. För de mera storsäljande har man skådespelare eller andra vana uppläsare. Även e-boken har funktioner som att ställa in textstorlek, hur sidan skall bläddras och liknade förbättringar för bättre läsupplevelse. Att elektroniska böcker kommit för att stanna råder ingen tvekan om.

Flytta till cyberrymden

 Numer kan vi konstatera att det mesta av allting har flyttat in på internet. Vi kan bli undersökta av läkare via mobilen, spela casinospel hos casinon online, lyssna på radio, se videor med mera, med mera. Ja, vi kan göra allt med mobilen utom kanske att hålla varandra i hand.

 

 

]]>