Välkommen till vår sida om Elektronisk böcker

Vad är en e-bok? Vad är skillnaden mellan ljudbok och e-bok? Vad är streaming? Vilka program skall man ha för att läsa eller lyssna på en elektronisk bok? Hur fungerar det på bibliotek? Var mer än där kan man få tag i böcker? Osv.Dessa och många andra frågor skall vi försöka belysa på denna sida och hoppas att informationen skall komma dig till nytta.  

Dags att vända blad

I dagens moderna samhälle behövs egentligen inga pappersböcker. Eller? Det finns de som helst vill ha en fysisk bok att hålla i händerna. Men är det då så stor skillnad mellan att vända blad eller att bläddra på en läsplatta eller mobil. Kanske är det endast vanans makt som styr. de som läst en e-bok blir ganska snart van. Svårare är det kanske att lära sig lyssna på berättare som läser upp storyn. Hos de flesta bibliotek och en del bokförlag kan man låna och läsa/ lyssna gratis. Företag i den branschen ger alla möjlighet till en provperiod och på biblioteken kan man provlyssna. Vad ljudbok beträffar skiljer detta sig inte så mycket från radions teaterpjäser men med fler personer. Men det förekommer faktiskt ljudböcker som läses av två personer. Det gäller då berättelser där jag-perspektivet har två huvudpersoner, ofta en man och en kvinna. 

Text eller ljud

I Sverige har vi fått alltfler författare av romaner, deckare, barnböcker med mera. Nya författare ploppar upp som tussilago om våren. Många nya förlag har bildats och en del av dem ger bara ut elektroniska böcker. De äldre etablerade förlagen som exempelvis Bonniers eller Nordstedts håller fast vid pappersböcker men satsar även modernt. Att producera en e-bok eller ljudbok är billigare än pocket eller inbunden bok, speciellt om försäljningen inte motsvarar förväntningarna. Storsäljarna med etablerade författare fungerar ännu men marknaden krymper. Särskilt nya författare får en större chans tack vare elektroniken. Ljudböcker kan bli lite dyrare då det krävs en tränad röst till dem men en del skribenter fördrar att läsa själva. Dock är berättarrösten viktig, den måste vara följsam för att ge lyssnaren en bra upplevelse. En del uppläsare läser med lugn och saklig röst, andra som exempelvis Stefan Sauk lever sig livligt in i storyn.