Spelguider som ljudböcker

Läsa böcker? Ibland har du kanske varken tid eller lust. Samtidigt vill du kanske lära dig något nytt, till exempel ett nytt språk eller hur du programmerar? Eller kanske förkovra dig i reseguider och spelguider. Oavsett vad du är intresserad av kommer du bli förvånad över…

Akademiska texter och myndighetsdokument

Man skulle kunna tro att offentlighetsprincipen är ett modernt påfund för Sverige. Detta synsätt på medborgerliga rättigheter daterar sig dock till 1766 års grundlag och har alltsedan dess gett vanligt folk möjlighet till insyn hos myndigheter. Lagen innebär att alla och en var har rätt att…

”Public Domain” – klassiker är ofta gratis

Upphovsrätten gäller i 70 år efter författarens död vad litteratur beträffar,. det betyder för närvarande att verk av författare som avlidit 1947 eller tidigare är fria för publicering. Men för den som vill botanisera eller forska i äldre litteratur och handlingar finns många intressanta objekt av…

Ljudböckerna – till tvättstugan, disken eller bussen

Tack vare att de flesta av oss idag har en mobiltelefon har ljudboksmarknaden fullkomligt exploderat de senaste åren. Passa på att lyssna på en spännande, sorglig eller rolig bok nästa gång som du till exempel promenerar, hänger tvätt, åker buss eller bara tar det lugnt.  Ljudbokens…

Amazon – engelska språkets högborg

Internetjätten Amazon har tagit fram en egen läsplatta, som kallas Kindl. Det är inte en surfplatta alltså, utan en lite mindre platta som är helt inriktad på att man ska läsa böcker på den. Tekniken är anpassad utifrån att det ska kännas som och fungera för…

Biblioteken och e-böcker

Svenska bibliotek har under de senare tio åren fått en allt större omsättning av e- och ljudböcker. Större städers bibliotek har egen utlåning men många områden går ihop om denna och även utlåning av pappersböcker för att underlätta för låntagarna. Exempel är Götabiblioteken för Östergötlands olika…

E-böckerna och deras bakgrund

Den första idén om att kunna läsa böcker på en skärm daterar sig till 1930 (!). Engelsmannen Bob Brown kläckte idén efter att ha sett den första filmen med ljud som på den tiden kallades ”talkie”. Han skrev ner sina visioner i en bok där han…